maandag 20 mei 2013

Afvallen.

Voor een gezond en vitaal lichaam is het belangrijk dat je lichaam in evenwicht is. Hiervoor is onder andere een gezond gewicht belangrijk. Tegenwoordig zijn veel vrouwen (en ook mannen) hiermee bezig. De laatste jaren is het overgewicht bij kinderen en jongeren fors gestegen. We worden dagelijks geconfronteerd met verschillende programma’s die te maken hebben met overgewicht. Denk bijvoorbeeld aan Obese, Te dik en te dun & Help ons kind is te dik. Wanneer we onze weegschaal erbij hebben gepakt en geschrokken zijn van het resultaat, beseffen we dat het tijd is om actie te gaan ondernemen. Maar wat zijn nou de belangrijke dingen om te weten voordat je gaat beginnen met afvallen? Lees snel verder voor tips.




  1. Weet wat afvallen is.
    Afvallen betekend letterlijk ‘gewicht verliezen’. Dit is nogal een ruim begrip. Daarom is het beter om het volgende te onthouden: ‘afvallen is op een gezonde en verantwoorde manier gewicht verliezen, doormiddel van een gezond eetpatroon en voldoende lichaamsbeweging’. Maar hoe begin je hiermee?
  1. Waarom wil ik afvallen?
    De eerste stap die je moet nemen is jezelf afvragen waarom je wilt afvallen. Wil je bijvoorbeeld een slanker lichaam? Ben je wat aan de zware kant en wil je een paar kilo’s kwijt? Of wil je een gezondere leefstijl? Denk hier goed over na. Tijdens het afvallen kan je hier altijd op terugvallen, omdat dit hetgeen is wat je graag wilt bereiken.
  1. Hoeveel afvallen?
    Het is goed om te controleren of je een gezond gewicht hebt en/of hoeveel je zou moeten wegen om een gezond gewicht te hebben. Dit doe je door je BMI (Body Mass Index) te berekenen. Doormiddel van je geslacht, leeftijd, lengte en huidige gewicht laat de BMI zien in wat voor een fase je lichaam zich nu bevindt. Met dit hulpmiddel kan je ook zien hoeveel je moet wegen om een gezond gewicht te hebben. Zo kan je makkelijker een streefgewicht vaststellen en er naartoe werken.


Voorbeeld: gegevens die je moet invullen – Bron www.hartstichting.nl


Voorbeeld: uitslag van gegevens van vorige afbeelding – Bron www.hartstichting.nl

  1. Wat mag ik eten tijdens het afvallen?
    In principe kun je verschillende dingen eten wanneer je aan het afvallen bent. Het is wel heel erg belangrijk om te weten wat je eet. Suiker en verzadigd vet kun je het beste zoveel mogelijk vermijden. Maar ook kant en klare maaltijden kun je beter laten liggen. Voordat je iets gaat kopen is het verstandig om het etiket goed door te lezen. Wat zit er precies in het eten dat je koopt? Producten met veel E-nummers kun je beter niet nemen. E-nummers worden toegevoegd aan ons eten om de eigenschappen te verbeteren en te veranderen. Bijvoorbeeld om het product een betere smaak te geven of om de houdbaarheid van het product te verlengen. In plaats van kant en klare producten te kopen, kun je beter verse en pure producten aanschaffen. Groenten en fruit zijn gezond en je kan ze op verschillende manieren nuttigen. Van fruit kun je een smoothies maken of fruitdrankjes. Groenten zijn ook op verschillende manieren klaar te maken, zoals koken, bakken, wokken etc. Gezond eten hoeft absoluut niet saai of vies te zijn. Je kan ontzettend veel doen met eten. Zoek eens op internet of in kookboeken naar gezonde en lekkere recepten. Hoe meer variatie, des te beter voor je lichaam. 
Etiket Amerikaanse Pancakes – Eigen foto


  1. En het drinken dan?
    Water en thee kun je altijd drinken. Zorg ervoor dat je minimaal 1,5 liter water per dag drinkt. Groene en witte thee zijn goed om te drinken tijdens het afvallen. Vind je het lastig om veel water te drinken omdat water geen smaak heeft? Ga dan voor een zelfgemaakte fruitwater. Doe in een kan koud water, ijs en vers fruit en je fruitwater is klaar. Vermijd frisdranken en energiedranken. Dit zit boordevol met suikers. Koffie drinken is toegestaan, maar houdt het bij één kop in de ochtend.
Fruit water – bron www.google.nl

  1. Sporten en trainen! 
    Sporten is een belangrijk onderdeel van het afvallen. Door te sporten verbrand je vet waardoor je sneller afvalt. Het is verstandig om minimaal 3 keer per week intensief te bewegen. Je kan je bijvoorbeeld inschrijven bij een sportschool. Bij sportscholen betaal je maandelijks een vast bedrag. In de sportschool maak je gebruik van allerlei sportapparaten zoals de loopband, crosstrainer, hometrainer, krachtapparaten etc. Wil je graag begeleidt worden tijdens het sporten? Dan kan je een personal trainer inhuren. Als je de sportschool niet ziet zitten, dan kun je thuis ook genoeg doen aan lichaamsbeweging. Op Youtube staan veel sportfilmpjes die je kunt nadoen in je woonkamer. Je kan er ook voor kiezen om sport materialen aan te schaffen. Zoals een springtouw, yogamat, balansbal, gewichten etc. Tenslotte kun je ook sporten en bewegen in de buitenlucht. Hardlopen, fietsen, wandelen en skeeleren zijn goede manieren om in beweging te komen. Genoeg keuze dus!
  1. Diëten/diëtist.
    Vind je het lastig om jezelf te blijven motiveren tijdens het afvallen en wil je liever hulp van een professional? Dan kun je ervoor kiezen om een dieet te volgen of een diëtist in te schakelen. Zij houden je hele afvalproces in de gaten. Je wordt gewogen voordat je begint met afvallen. Hierna wordt je streefgewicht bepaald. Van je diëtist krijg je adviezen en tips over eten en bewegen. Voor al je vragen kun je terecht bij je diëtist. Een minpuntje van diëten of een diëtist inhuren, is dat het best prijzig is. Maar het is zeker de moeite waard om te proberen, wanneer je zelf niet je doel kan behalen.
  1. Handige tips
    Ten slotte nog wat tips die je kunnen helpen tijdens het afvallen.
Tip 1: Stel een datum/periode vast wanneer jij je doel behaald wil hebben. Zorg ervoor dat je reëel blijft. 10 kilo in 1 maand is onhaalbaar en niet realistisch.
Tip 2: Eet kleine porties. Verdeel je bord op deze manier:
50% Groente
25% Vlees of vis
25% Graanproducten of rijst
Tip 3: Zorg ervoor dat je je eigen eten meeneemt naar school/werk. Koop een broodtrommel of lunchbox zodat je tijdens je pauze geen ongezonde dingen hoeft te kopen. Bovendien bespaar je ook geld!
Tip 4: Koop nieuwe en mooie sportkleren. Dit zorgt ervoor dat je zin krijgt om te gaan sporten.
Sportoutfit – Bron www.tumblr.com

Tip 5: Vraag een vriend/vriendin om samen te sporten. Zo kun je elkaar goed motiveren en helpen.
Tip 6: Ga nooit met een volle maag sporten. Na een zware maaltijd kun je het beste 2 uur wachten voordat je gaat sporten.
Tip 7: Zoek iets wat jou motiveert om door te gaan. Dit kan van alles zijn: Een foto van jezelf van vroeger, je gezondheid of een kledingstuk die je weer graag aan wilt.
Tip 8: Het is niet erg als je faalt. Probeer het afvallen daarna wel meteen weer op te pakken en door te gaan met waar je mee bezig was.

Als laatste wil ik nog even benoemen dat ik geen expert of professional ben. Ik geef alleen tips!

Heel veel succes!

Liefs Noëmy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten